Musikkens lange vej

Musik er en kunstform og kulturel aktivitet. Elementerne i musik er pitch, som kontrollerer
melodi og harmoni. Der er også rytme, tempo, dynamik og lydmæssige kvaliteter. Der er mange forskellige stilarter og typer af musik, som hver fremhæver eller udelader nogle af disse elementer.

Man kan udføre musik ved hjælp af en masse instrumenter og vokale teknikker. Der er stykker, hvor man kun kan høre instrumenter eller vokaler. Så er der stykker, hvor man kan blande elementerne. Selve ordet musik stammer fra det græske ord “mousike” som betyder “kunsten af muser”.

images-21Antikke indiske og græske filosoffer definerede musikken som toner og melodier. Musik var ment som noget behageligt at lytte til. Nogle komponister mener dog, at enhver lyd kan være musik. “Der er ingen støj, kun musik.” Betydningen og definitionen af musik varierer alt efter hvilken kultur, der tales om. Gennem musikkens historie har mange stilarter været kritiseret for “ikke musik”. Jazz var i begyndelsen slet ikke anerkendt som musik i begyndelsen af 1900-tallet. Det samme gjaldt for punk i 1980’erne. Der er ikke kun en enkelt form for musik. Man kan i dag finde former for musik til enhver lejlighed. Der er populær musik, traditionel musik, kunst, religiøst musik og så mange flere former.

I begyndelsen var musik kendt som klassiske symfonier fra 1700-tallet og i 1800-tallet, blev det kendt som spontant, improvisationsmusik som jazz. I det 20. og 21. århundrede kan man finde flere hundrede forskellige former.

I mange kulturer er musik en vigtig del af folks livsstil. Det spiller en vigtig rolle for dem, specielt kender man musik fra religiøse ritualer, graduering og ægteskaber, sociale aktiviteter som dans. Musik kan for nogle være en hobby. Nogle teenagere spiller for eksempel et instrument i deres fritid og andre arbejder professionelt som musikere og sangere.

Selve musikindustrien ville ikke være blevet til, hvis der ikke havde været personer, som kunne skabe nye sange og musikalske stykker, sangskrivere og komponister. Ikke mindst, musikproducenter, der optager alt dette musik, arrangere koncerter og sælger disse optagelser til kunder rundt i verden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *